Contextul disputei
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și-a publicat decizia în cazul Fenix (C-695/20) pe 28 februarie 2023. Fenix operează o platformă online de social media unde creatorii pot încărca conținut, iar utilizatorii pot accesa acest conținut prin plata unor sume ad-hoc sau prin plata unei taxe lunare. Fenix colectează plățile făcute de utilizatori și remite aceste plăți către creatori, folosind un furnizor terț de servicii de plată. UE VAT Implementing Regulation (împreună cu Directiva de TVA a UE) conține o prevedere de presupunere pentru platformele care facilitează servicii digitale. Dacă condițiile acestei prevederi sunt îndeplinite, operatorul de platformă este considerat că achiziționează serviciile digitale de la furnizorii de servicii (creatori) și că revinde astfel serviciile către destinatarii de servicii (utilizatori). Fenix a contestat valabilitatea acestei prevederi prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare a TVA din UE.
Decizia CJUE
Potrivit deciziei CJUE, prevederea UE de TVA pentru platformele care facilitează servicii digitale este valabilă. CJUE a hotărât că operatorul de platformă nu poate infirma prezumția că această prevedere se aplică, dacă acesta autorizează încărcarea către client, autorizează furnizarea serviciilor sau stabilește termenii și condițiile generale ale furnizării. CJUE a subliniat că aceasta reflectă realitatea economică și comercială în contextul serviciilor digitale, deoarece operatorul de platformă poate defini unilateral elemente esențiale ale acestor furnizări, cum ar fi furnizarea serviciului, momentul furnizării, condițiile de plată și cadru juridic pentru astfel de servicii.
Implicații practice și observații
Decizia CJUE în cazul Fenix ar trebui să fie luată în considerare numai în contextul serviciilor digitale. În ciuda deciziei CJUE, operatorii de platforme trebuie să evalueze în continuare dacă pot infirma prezumția că această prevedere se aplică. Prevederea de presupunere pentru platformele care facilitează anumite vânzări de mărfuri de comerț electronic și noua prevedere de presupunere pentru operatorii de platforme care facilitează cazarea de scurtă durată și transportul de pasageri incluse în propunerea Comisiei Europene privind TVA în epoca digitală (ViDA) se bazează pe prevederi separate în Directiva de TVA a UE.