CUM FACEM FAȚĂ ÎN LUMEA AFACERILOR?

Cheia succesului de a face fata unui adevărat labirint ca lumea afacerilor este avocatul comercial. El reprezintă un element vital...

pattern pattern

Cheia succesului de a face fata unui adevărat labirint ca lumea afacerilor este avocatul comercial. El reprezintă un element vital care ne poate ghida spre reușita prin prisma vastelor cunoștinte din cadrul legilor și ale reglementărilor.

1. Definiția și rolul avocatului comercial.

Având în vedere gama largă a activităților prestate în domeniul afacerilor, cum este constituirea și înregistrarea unei companii, avocatul comercial este persoana ideala la care să apelezi atât atunci când dorești o reusita în acest domeniu, dar și când sunt întâmpinate litigii care sunt de natură a periclita activitatea. Avocatul comercial nu doar că va oferi o consultație juridică, dar va și reprezenta compania în instanță sau în cadrul negocierilor.

2. Tipuri de servicii oferite de avocatul comercial

  • Constituie și înregistrează companii- avocatul comercial vă va oferi la inceputul drumului îndrumare, în privința procedurilor legale, dacă doriți să înființați o societate pe acțiuni sau o întreprindere individuală.
  • Negociază și redactează contracte- fie că este de vorba de furnizori, clienți sau parteneri.
  • Rezolvă litigiile comerciale- fie că este vorba de un diferend cu un client, fie o altă afacere, avocatul comercial este în prima linie de apărare a afacerii.
  • Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală- această categorie cuprinde mărcile, brevetele și drepturile de autor.
  • Efectuează tranzacțiile imobiliare comerciale- în momentul achiziționării sau vânzării unei proprietăți.

3. Beneficiile angajării unui avocat comercial.

Multe afaceri consideră că angajarea unui avocat comercial reprezintă un cost care trebuie evitat, însă nu iau în considerare beneficiile aduse de acesta pe termen lung și că în majoritatea cazurilor depășește investiția inițială. Totodată el este esențial pentru o afacere, deoarece previne amenzile și sancțiunile datorită cunoștintelor privind legislația în vigoare, ajutând afacerea să rămână în conformitate cu legile.

4. Alegerea corecta a unui avocat comercial.

Avocatul comercial reprezintă persoana de încredere care trebuie să vă înțeleagă și sprijine nevoile, motiv pentru care el trebuie ales cu grijă. Imaginea lui va fi asociată cu cea a afacerii, motiv pentru care trebuie să vă asigurați că este competent și că are experiență în domeniu prin recomandări, recenzii sau chiar interviuri.

De asemenea, trebuie să aibă un limbaj comun cu clientul în așa fel încât acesta să-l înțeleagă, dar să fie versatil și să dețină termenii specifici activității pe care o prestează.

5. Tendinte in domeniul juridic comercial

Afacerile sunt într-o dinamică dezvoltare și schimbare, lucru care reiese dintr-un studiu recent care atestă că nevoile de expertiză în domeniul dreptulului digital sunt într-o continuă creștere.

Mai mult de atât, avocații comerciali accentuează  implicarea în tranzacții internaționale, care au în vedere globalizarea crescută a afacerilor. De aceea, avocații comerciali care dețin expertize în aceste domenii devin din ce în ce mai valoroși.   

În concluzie, în ceea ce privește dobândirea unui avocat comercial în lumea afacerilor s-a transformat din lux în necesitate, întrucât acești profesioniști sunt decisivi în goana după succes. Din toate aceste motive trebuie ales un avocat comercial bun, dedicat,care își atingă mereu obiectivele și e mereu gata chiar să le și depășească pentru dezvoltarea și  creșterea companiei.