Buju Stanciu & Asociatii is a member of Legal Network International

Protejarea portofelelor digitale: Riscuri și măsuri de securitate

Ce este un portofel digital În era digitală, portofelele digitale sunt tot mai populare, însă există riscuri asociate cu utilizarea...

pattern pattern

Ce este un portofel digital

În era digitală, portofelele digitale sunt tot mai populare, însă există riscuri asociate cu utilizarea lor. În acest articol, vom discuta riscurile asociate cu portofelele calde și reci. Un portofel digital este o unealtă de plată online sau o aplicație software care servește ca o versiune electronică a unui portofel fizic. Cunoscut și sub numele de portofel electronic, e-wallet sau portofel mobil, permite utilizatorilor să stocheze în siguranță versiuni digitale ale metodelor lor de plată – carduri de credit și debit, carduri cadou, criptomonede, etc.

În ceea ce privește criptomonedele, deținătorii lor utilizează portofele digitale, care pot varia în design și funcționare, cu implicații pentru securitate și riscuri. În acest caz dovada de proprietate asupra criptomonedelor se bazează pe cunoașterea cheii private stocate în portofel. Dacă un portofel (și, prin urmare, o cheie privata) este pierdut, atunci criptomonedele „stocate” în el sunt irecuperabile.

Cold wallet sau hot wallet

Există două tipuri de portofele digitale – „reci” (cold wallet) și „calde” (hot wallet) – care diferă în ceea ce privește modul de stocare și transfer. Portofelele calde sunt conectate la internet, iar portofelele reci sunt păstrate offline. În plus față de stocarea cheilor private, portofelele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a efectua tranzacții peer-to-peer. Portofelele reci pot fi foarte simple, cum ar fi o bucată de hârtie păstrată într-un loc sigur sau un fișier criptat pe un stick USB. De regulă, exchange-urile utilizează portofele reci pentru stocarea majorității activelor lor și păstrează doar o sumă mică într-un portofel cald pentru tranzacții pe termen scurt. Portofelele calde permit transferul mai rapid al activelor digitale în tranzacțiile peer-to-peer. În realitate, nu există o diferență semnificativă între tehnologiile folosite în portofelele calde și reci, iar un portofel cald poate deveni rece după ce este deconectat de la internet și vice versa.

Portofele custodiale și non custodiale

Portofele digitale pot fi gestionate de utilizatori sau administrarea lor poate fi delegată către un custode terț (numit și „furnizor de portofele”), care de obicei este un exchange, dar poate fi și o altă companie. Atunci când cheile private sunt deținute de un furnizor de portofele terț, utilizatorii nu mai dețin control asupra activelor lor criptografice și, deși riscul de pierdere a portofelului este redus, riscul de atacuri cibernetice, data breaches și blocarea tranzacțiilor sau conturilor poate crește.

Riscurile asociate portofelelor digitale

Portofelele digitale  „calde” sau „reci”, prezinta riscuri diferite asociate cu fiecare tip. Portofelele calde sunt vulnerabile la atacuri cibernetice și riscuri operaționale mai mari, deoarece utilizatorii depind de terți pentru a-și gestiona cheile private. În cazul portofelelor reci, riscul de pierdere sau deteriorare fizică este mai mare, dar riscul cibernetice este eliminat până când utilizatorul decide să folosească portofelul.

În entitățile cu funcții de stocare și transfer, protejarea și păstrarea în siguranță a fondurilor sunt deosebit de importante. În cazul falimentului furnizorilor de portofele, riscul de amestecare a activelor clienților cu cele ale furnizorului de servicii este mare, iar fondurile utilizatorilor pot fi expuse. Reglementările financiare care protejează fondurile clienților în cazul falimentului furnizorilor de portofele sunt necesare pentru a asigura siguranța fondurilor utilizatorilor.