Buju Stanciu & Asociatii is a member of Legal Network International

Avocat concurenta neloiala – cum te poate ajuta un specialist?

Într-o piață din ce în ce mai competitivă, problema concurenței neloiale devine tot mai frecventă și mai complexă. Fie că...

pattern pattern

Într-o piață din ce în ce mai competitivă, problema concurenței neloiale devine tot mai frecventă și mai complexă. Fie că ești antreprenor, manager sau profesionist în domeniul afacerilor, probabil ai întâmpinat sau vei întâmpina situații în care concurența neloială îți afectează activitatea. Aici intervine rolul unui avocat specializat în concurență neloială. Acest specialist poate să te ajute să navighezi prin legislația specifică, să îți protejezi afacerea și să asiguri o competiție corectă pe piață. În acest articol, vom explora cum te poate sprijini un avocat în astfel de cazuri și ce beneficii îți poate aduce colaborarea cu un astfel de expert.

Ce este concurenta neloiala?

Conform Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale, concurența neloială se referă la orice act sau fapt contrar uzanțelor cinstite în activitatea comercială sau industrială. Mai concret, aceasta include comportamente și practici care încalcă principiile de bună-credință și echitate în afaceri, afectând astfel competiția corectă pe piață.

Care sunt consecintele acestei fapte?

Consecințele faptelor de concurență neloială, așa cum sunt reglementate de Legea nr. 11/1991, sunt multiple și pot include sancțiuni civile, contravenționale și penale, în funcție de gravitatea și natura faptelor. Iată o detaliere a acestora:

 

 1. Răspunderea civilă
 • Obligația de a înceta fapta ilicită: Comerciantul care a săvârșit un act de concurență neloială poate fi obligat de instanță să înceteze sau să înlăture actul respectiv (Art. 6).
 • Despăgubiri: Persoana prejudiciată de actul de concurență neloială poate solicita despăgubiri pentru daunele pricinuite, inclusiv daune patrimoniale și morale (Art. 6 și Art. 9).
 • Răspundere solidară: Dacă fapta este comisă de un salariat în cursul atribuțiilor sale de serviciu, comerciantul va răspunde solidar cu salariatul pentru pagubele pricinuite (Art. 9).

 

 1. Răspunderea contravențională
 • Amendă: Legea prevede sancțiuni contravenționale sub formă de amenzi, cu valori variabile în funcție de tipul faptei. De exemplu, amenzile pot varia între 5.000 lei și 60.000 lei pentru diferite tipuri de contravenții menționate în Art. 4.
 • Aplicarea sancțiunilor: Contravențiile sunt constatate de către salariați împuterniciți de camerele de comerț și industrie teritoriale sau de Inspecția comercială de stat, care aplică și amenda odată cu constatarea contravenției (Art. 4).

 

 1. Răspunderea penală
 • Încătușarea: Constituirea unor infracțiuni de concurență neloială poate duce la pedepse cu închisoarea de la o lună la doi ani sau cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei (Art. 5).
 • Infracțiuni specifice: Exemple de infracțiuni includ utilizarea unor desemnări sau ambalaje care pot produce confuzie cu cele ale unui alt comerciant și comercializarea mărfurilor cu mențiuni false privind brevetele de invenții, originea sau caracteristicile mărfurilor (Art. 5).

 

 1. Alte măsuri și sancțiuni
 • Publicarea hotărârii: Instanța poate dispune, pe cheltuiala făptuitorului, publicarea hotărârii în presă pentru a informa publicul despre fapta ilicită și sancțiunile aplicate (Art. 11).
 • Vânzarea mărfurilor sechestrate: În cazul mărfurilor care poartă mențiuni false, instanța poate dispune ca acestea să fie vândute după distrugerea mențiunilor false, iar suma obținută să fie folosită pentru acoperirea despăgubirilor acordate (Art. 10).

Exemple de concurenta neloiala

Compania A produce și vinde un software unic de gestionare a resurselor umane. Compania B, un concurent, angajează un fost angajat al Companiei A, care avea acces la informații confidențiale despre acest software.

Fapte:

 • Dezvăluirea secretelor comerciale: Angajatul dezvăluie Companiei B codul sursă și informațiile confidențiale despre software-ul Companiei A.
 • Afirmații mincinoase: Compania B începe să răspândească zvonuri false despre Compania A, susținând că software-ul lor este depășit și nesigur.
 • Angajare strategică: Compania B angajează alți angajați cheie de la Compania A pentru a destabiliza echipa acesteia și pentru a prelua clienții.

Consecințe:

 • Despăgubiri: Compania A dă în judecată Compania B și fostul angajat pentru dezvăluirea secretelor comerciale și cere despăgubiri pentru pierderile suferite.
 • Încetarea faptei: Instanța obligă Compania B să înceteze utilizarea informațiilor obținute ilegal și să nu mai folosească software-ul creat pe baza acestor informații.
 • Amendă: Compania B și fostul angajat sunt amendați pentru concurență neloială și trebuie să plătească daune Companiei A.
 • Publicarea hotărârii: Instanța poate dispune publicarea hotărârii în presă pentru a informa publicul despre faptele ilicite și pentru a proteja reputația Companiei A.
avocat concurenta neloiala

Cum te poate ajuta un avocat intr-un caz de concurenta neloiala?

Un avocat specializat în concurență neloială poate oferi asistență esențială pentru a naviga prin complexitatea legală și a proteja interesele afacerii tale. Iată cum te poate ajuta:

 

 1. Evaluarea situației: Analizează situația pentru a identifica dacă există fapte de concurență neloială conform legii.

 

 1. Colectarea de probe: Strânge dovezi și documente relevante pentru susținerea cazului.

 

 1. Negocierea cu partea adversă: Poate încerca să ajungă la o înțelegere fără a merge în instanță, negociind sau mediatizând.

 

 1. Reprezentarea în instanță: Dacă este necesar, te poate reprezenta în instanță, prezentând argumentele și probele în fața judecătorului.

 

 1. Solicitarea despăgubirilor: Te poate ajuta să obții despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza concurenței neloiale.

 

 1. Asistență continuă: Oferă consiliere pentru a preveni viitoare acte de concurență neloială și pentru a proteja afacerea ta în viitor.

Apelează la profesioniști pentru a-ți proteja afacerea și interesele în cazurile de concurență neloială! Cu experiență vastă și o echipă dedicată, Buju, Stanciu & Asociații este partenerul de încredere de care ai nevoie în lupta ta legală.

Echipa noastră de avocați specializați în concurență neloială este pregătită să ofere soluții strategice și să te reprezinte cu determinare în fața instanțelor. Indiferent de complexitatea cazului tău, suntem aici să te ghidăm și să luptăm pentru drepturile tale.