Veniturile din NFT-uri: reguli fiscale și declarative

Ce sunt NFT-urile? NFT-urile (Non-Fungible Tokens) sunt obiecte digitale unice, care pot fi achiziționate, vândute sau tranzacționate pe piața virtuală....

pattern pattern

Ce sunt NFT-urile?

NFT-urile (Non-Fungible Tokens) sunt obiecte digitale unice, care pot fi achiziționate, vândute sau tranzacționate pe piața virtuală. Acestea sunt reprezentate de un registru contabil informatic denumit blockchain, care le asigură caracterul unic.

Veniturile din tranzacțiile cu NFT-uri

Veniturile obținute de persoanele fizice din tranzacționarea NFT-urilor sunt considerate venituri impozabile, indiferent dacă acestea sunt realizate din România sau din străinatate. Acestea pot fi atât în numerar (sub forma unei remunerații financiare), cât și în natură (produse, servicii, călătorii etc.).

 Obligații declarative și de plată

Persoanele fizice care obțin venituri din tranzacționarea NFT-urilor au obligația de a declara aceste venituri în Declarația Unică privind impozitul pe venit și contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Creatorii de conținut care obțin venituri din vânzarea recurentă sau repetată a NFT-urilor (NFT royalties) au, de asemenea, obligația de a declara aceste venituri. Obligațiile declarative și de plată sunt cele corespunzătoare categoriei de venituri din drepturi de proprietate intelectuală, prevazute de Codul Fiscal.

Venituri obținute de persoanele fizice care tranzacționează NFT-uri

În cazul în care veniturile sunt obținute de persoanele fizice care tranzacționează NFT-uri, diferite de creatorii de conținut care își fac publice creațiile spre vânzare, este necesară încadrarea veniturilor obținute în categoriile de venit definite de legislația fiscală și respectarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum și pentru calcularea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate. Venitul este considerat realizat la data efectuării tranzacției (vânzarea sau cumpărarea NFT-ului), indiferent de momentul în care persoana fizică retrage fondurile din portofelul virtual sau le transformă în moneda tradițională a unei țări (FIAT).

Pentru a te asigura că respecți regulile fiscale și declarative corespunzătoare pentru tranzacțiile cu NFT-uri, poti beneficia de consultanță profesională oferită de specialiștii noștri. Echipa noastra de experți îti poate oferi toate informațiile și indrumările necesare pentru a depune declarațiile fiscale corespunzatoare și a evita orice probleme cu autoritățile fiscale.