Buju Stanciu & Asociatii is a member of Legal Network International

Impozitarea veniturilor din transferul de monedă virtuală în România

Ce reprezinta transferul de monedă virtuală și cum functionează? Transferul de monedă virtuală este o activitate care implică tranzacții cu...

pattern pattern

Ce reprezinta transferul de monedă virtuală și cum functionează?

Transferul de monedă virtuală este o activitate care implică tranzacții cu bani virtuali, cum ar fi bitcoin sau alte criptomonede. Aceste tranzacții pot implica schimbul de bani pentru produse sau servicii, iar veniturile realizate din acestea sunt impozabile în România.

Obligațiile fiscale pentru cei care realizează venituri din transferul de moneda virtuală

Persoanele fizice care realizează venituri din transferul de monedă virtuală trebuie să completeze și să depună o declarație fiscală, prin care să declare veniturile realizate și sa platească impozitul corespunător. Contribuabilii trebuie să ia în considerare și contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă veniturile estimate depășesc 6 salarii minime brute pe țară.

Calculul impozitului pe venit din transferul de moneda virtuală

Impozitul pe venit din transferul de moneda virtuală se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferența pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigurile sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează, cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depașească nivelul de 600 lei.

Cum declarăm și plătim impozitul pe venit din transferul de moneda virtuală?

Pentru a declara și plăti impozitul pe venit din transferul de monedă virtuală, trebuie să completați și să depuneți o declarație fiscală către autoritățile fiscale, până la data de 25 mai a anului următor realizării venitului. Contribuabilii care realizează venituri din alte surse în afara României trebuie să completeze și să depună o declarație separată pentru veniturile obținute din străinatate și să ia în considerare metoda de evitare a dublei impuneri prevăzută de convențiile internaționale încheiate de Romania. În cazul în care aveți nevoie de ajutor sau îndrumare, specialiștii noștri în taxe vă pot oferi toate informațiile necesare pentru a depune declarațiile fiscale corespunzătoare și a evita orice probleme cu autoritățile fiscale.