Înregistrarea mărcii comerciale

rmeoCum să protejați afacerea dvs. prin înregistrarea mărcii comerciale? – aflați care sunt pașii prin care vă puteți asigura bunul...

pattern pattern

rmeoCum să protejați afacerea dvs. prin înregistrarea mărcii comerciale? – aflați care sunt pașii prin care vă puteți asigura bunul mers al afacerii dvs. prin înregistrarea mărcii comerciale

Înregistrarea mărcii comerciale este un pas important pentru protejarea afacerii pe care o aveți. O marca comercială este un simbol sau un nume care distinge produsele sau serviciile oferită de firma dvs. de cele ale concurenților. Prin înregistrarea unei mărci comerciale, vă puteți proteja drepturile. Astfel, aveți dreptul exclusiv de a utiliza acea marca pentru produsele sau serviciile specificate în cererea dumneavoastră de înregistrare.

înregistrarea-mărcii-comerciale

înregistrarea-mărcii-comerciale

Care sunt pașii pentru înregistrarea mărcii comerciale?

 

Primul pas în acest demers este să verificați dacă marca dorită este disponibilă pentru a o putea înregistra. Aceasta implică o prealabilă cercetare în registrele de mărci comerciale existente. Scopul este de a vedea dacă marca dorită este deja a altcuiva sau dacă există alte mărci similare care ar putea crea confuzie în mintea consumatorilor.

După ce ați văzut că marca dorită este disponibilă, următorul pas este să depuneți cererea de înregistrare mărcii comerciale la:

  • Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM)
  • Oficiul Uniunii Europene pentru drepturile de proprietate intelectuală (EUIPO), dacă vă doriți ca marca dvs. să fie protejată în statele UE
  • Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) dacă doriți o protecție internațională

Această cerere trebuie să conțină informații despre marca dorită. Dintre acestea amintim numele, logo-ul sau simbolul. Totodată, vor fi utile și informații despre produsele sau serviciile pentru care doriți să utilizați marca.

După ce ați depus cererea, trebuie să așteptați aprobarea acesteia. Mai apoi, va fi necesar să plătiți taxele aferente. Acest proces poate dura câteva luni sau chiar ani. Perioada de așteptare variază în funcție de complexitatea cererii înaintate.

Ce urmează după ce ați înregistrat marca?

După ce ați obținut înregistrarea mărcii comerciale, este important să folosiți și să protejați marca în mod adecvat. Aceasta înseamnă să vă asigurați că utilizați marca în conformitate cu cererea de înregistrare. De asemenea, va fi nevoie să o protejați de utilizarea incorectă sau neautorizată de către alții. Aceasta poate include acțiuni legale contra celor care utiliză marca dumneavoastră fără autorizare. Tot astfel se pot soluționa și situațiile împotriva celor care creează confuzie în perspectiva consumatorilor a mărcii lor cu marca dumneavoastră.

Este important să reînnoiți înregistrarea mărcii comerciale la intervale regulate. Motivul constă în faptul că aceasta poate expira dacă nu este reînnoită la timp.

În concluzie, înregistrarea unei mărci comerciale este un pas esențial pentru protejarea afacerii dumneavoastră. Fără acest pas, vă puteți pune în primejdie afacerea.

Prin înregistrarea mărcii comerciale, aveți dreptul exclusiv de a utiliza acea marcă pentru produsele sau serviciile specificate în cererea depusă. Este important să verificați dacă marca este disponibilă. La fel de important este să depuneți cererea și să așteptați aprobarea. Totodată, apoi va trebui să utilizați și să protejați marca în mod adecvat pentru a preveni pierderea ei.

Pentru rezolvarea eventualelor situații juridice indezirabile, un avocat specialist în proprietate intelectuală și drept comercial te poate ajuta!