In România, traficul de droguri este reglementat de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, care a fost modificată și completată de-a lungul timpului prin diverse acte normative.
Potrivit acestei legi, traficul de droguri este considerat o infracțiune și este definit ca producerea, fabricarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea, trimiterea, transportul, cumpărarea, deținerea în vederea vânzării sau oferirii în mod gratuit, intermedierea în dare sau primire de droguri ori alte substanțe psihoactive, precum și cultivarea plantelor din care se pot obține astfel de droguri.
Legea penală română prevede următoarele pedepse pentru infracțiunea de trafic de droguri:
Art. 2.
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.
Art. 3.
(1) Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 ani și interzicerea unor drepturi.
Art. 4.
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Art. 12.
(1) Tentativa la infracțiunile prevăzute la art. 2, 3, art. 4 alin. (2), art. 6 alin. (2) – (3), art. 7 și 9 se pedepsește.
(2) Se consideră tentativă și producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum și luarea de măsuri în vederea comiterii infracțiunilor prevăzute la alin. (1).
Art. 14.
Nu se pedepsește persoana care a comis una dintre infracțiunile prevăzute la art. 2–9 și care, mai înainte de a fi începută urmărirea penală, denunță autorităților participarea sa la comiterea infracțiunii, contribuind astfel la identificarea și tragerea la răspundere penală a autorului sau a celorlalți participanți.
Pe baza acestor articole si a celorlalte prevederi din legea penala, vom realiza o imagine de ansamblu asupra
-
Deținerea drogurilor pentru consumul propriu
Consumul drogurilor nu este incriminat de legea penală română, însă deținerea acestora reprezintă infracțiune, așadar consumatorul este indirect pedepsit prin simplul fapt ca a intrat în posesia lor.
Deținerea de droguri de risc se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar deținerea drogurilor de mare risc se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
-
Traficul internațional de droguri
Traficul internațional de droguri este o infracțiune gravă și se pedepsește conform legilor naționale și internaționale. În România, traficul internațional de droguri se pedepsește cu închisoare de la 7 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi, cum ar fi dreptul de a ocupa anumite funcții sau dreptul de a conduce vehicule.
De asemenea, pentru a combate traficul internațional de droguri, România cooperează cu alte state prin intermediul acordurilor internaționale și a agențiilor specializate în combaterea traficului de droguri, precum Europol și Interpol. Acest lucru permite României să ia măsuri împotriva traficanților care operează din alte țări și să colaboreze cu autoritățile naționale și internaționale în investigații și în aplicarea pedepselor.
-
Traficul de droguri pe teritoriul României
În conformitate cu legislația românească, traficul de droguri se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani și interzicerea unor drepturi, cum ar fi dreptul de a ocupa anumite funcții sau dreptul de a conduce vehicule.
Pe parcursul urmăririi penale se iau și anumite măsuri asigurătorii in vederea bunei desfășurări a investigației.
Exemple de masuri asiguratorii care pot fi luate în cazul traficului de droguri .
- Confiscarea drogurilor – autoritatile pot confisca drogurile gasite in posesia suspectilor.
- Confiscarea banilor – autoritatile pot confisca banii gasiti in posesia suspectilor care ar putea fi proveniti din activitati ilegale, cum ar fi traficul de droguri.
- Confiscarea bunurilor – autoritatile pot confisca bunurile, cum ar fi autovehicule, imobile sau alte active care ar putea fi legate de traficul de droguri sau de activitatile infractiunii organizate.
- Blocarea conturilor bancare – autoritatile pot bloca conturile bancare ale suspectilor pentru a preveni cheltuirea sau transferul banilor.
- Monitorizarea electronica – autoritatile pot monitoriza comunicatiile suspectilor si pot confisca dispozitivele electronice relevante.
-
Conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului sau a altor substanțe
- Conform art. 336 Noul Codului Penal
1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
- Majorarea pedepselor în urma modificării Legii 143/2000 în anul 2023
- Limitele de pedeapsa pentru traficul de droguri de risc au fost crescute de la 2 la 7 ani in reglementarea anterioara, la 3-10 de ani de închisoare;
- Limitele de pedeapsa pentru traficul de droguri de mare risc au fost crescute de la 5 la 12 ani in reglementarea anterioara, la 5-15 de ani de închisoare;
- Limitele de pedeapsa pentru infracțiunea de introduce in tara de droguri de risc au fost crescute de la 3 la 10 ani in reglementarea anterioara la 5 -15 de ani de închisoare;
- Limitele de pedeapsa pentru infracțiunea de introduce in tara de droguri de mare risc au fost crescute de la 7 la 15 ani in reglementarea anterioara la 10 -20 de ani de închisoare.
In concluzie, traficul de droguri este o infractiune grava care are consecinte negative asupra societatii. Prin intermediul traficului de droguri, se creeaza o piata neagra, se dezvolta dependenta de droguri, se produc acte de violenta si alte infractiuni. Pentru a combate traficul de droguri, este necesara o cooperare stransa intre autoritatile nationale si internationale, implementarea de politici si programe de prevenire si reabilitare si aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare. Este important sa se promoveze educatia si informarea in randul societatii cu privire la efectele negative ale consumului de droguri si sa se ofere sprijin si tratament pentru cei afectati de dependenta de droguri.