Buju Stanciu & Asociatii is a member of Legal Network International

Sistemul ICS2 și importurile de bunuri prin transport aerian în UE: creșterea siguranței și eficienței

Sistemul de Control al Importurilor (ICS) este o platformă folosită de Uniunea Europeană pentru a monitoriza și gestiona importurile de...

pattern pattern

Sistemul de Control al Importurilor (ICS) este o platformă folosită de Uniunea Europeană pentru a monitoriza și gestiona importurile de bunuri în UE. În februarie 2023, UE a lansat cea de-a doua versiune a ICS, numită ICS2, care va înlocui treptat ICS între 2021 și 2024.

Scopul ICS2 este de a îmbunătăți protecția împotriva amenințărilor la adresa securității și siguranței reprezentate de bunurile care intră în UE. Toți transportatorii aerieni, agenții de expediere, curierii expres și operatorii poștali care transportă bunuri prin aer către sau prin UE trebuie să furnizeze un set complet de date ale Declarației Sumare de Intrare referitoare la mărfurile transportate, înainte de sosirea acestora la frontiera externă a UE. Aceste date trebuie să fie furnizate prin intermediul sistemului ICS2.

Din păcate, unele state membre ale UE nu vor putea să se conecteze la ICS2 Release 2 la data de 1 martie 2023 și au solicitat o derogare legală. Comisia Europeană a acordat astfel derogări pentru Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Croația, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, România și Suedia, permițându-le să se conecteze la ICS2 Release 2 până la data de 30 iunie 2023.

Operatorii economici afectați de ICS2 Release 2 și care nu sunt pregătiți să se conecteze la sistem, trebuie să solicite o perioadă de implementare de la statul membru UE competent. În plus, aceștia trebuie să fie conștienți de faptul că există sancțiuni pentru neconformitatea cu ICS2. De exemplu, autoritățile vamale pot refuza să elibereze mărfurile și pot aplica amenzi.

ICS2 este o parte importantă a eforturilor UE de a proteja cetățenii împotriva amenințărilor la adresa securității și siguranței reprezentate de bunurile care intră în UE. Prin colectarea de informații avansate despre mărfurile care intră în UE, autoritățile pot identifica potențiale amenințări și lua măsuri pentru a le preveni.

Este important ca toți operatorii economici implicați în transportul de bunuri prin aer către sau prin UE să se conformeze cu ICS2 și să solicite o perioadă de implementare dacă nu sunt pregătiți să se conecteze la sistem. Totodat[, aceștia trebuie să fie conștienți de sancțiunile care pot fi aplicate în cazul în care nu se conformează cu cerințele ICS2.

Un alt aspect important de menționat este că ICS2 este o platformă care oferă transparență și eficiență în procesul de import și export al bunurilor. Prin colectarea de informații avansate despre mărfuri, ICS2 poate ajuta la prevenirea fraudelor, a traficului de bunuri contrafăcute și la protejarea proprietății intelectuale.

De asemenea, ICS2 va ajuta la îmbunătățirea fluxului de mărfuri în UE, prin eliminarea controalelor inutile și reducerea timpilor de așteptare la frontiera externă a UE. Aceasta va avea un impact pozitiv asupra industriei de transport și va spori competitivitatea economiei europene.

inregistrare-marca-comerciala