Ai construit arhitectura site-ului, ai scris white-paper-ul, ai dezvoltat deja primele produse și aplicații, dar încă nu ai firmă? Selectarea celei mai potrivite jurisdicții reprezintă una dintre principalele preocupări ale clienților noștri.
Unul dintre avantajele afacerilor care operează pe block chain și crează, folosesc sau comercializează crypto monede sau alte active digitale este că nu necesită neapărat o prezență fizică, prin urmare sunt caracterizate de o mare flexibilitate în ceea ce privește alegerea cele mai potrivite jurisdicții sau forme de incorporare pentru specificul produselor create.
Mai mult, echipele care lucrează la astfel de proiecte sunt formate, de regulă, din cetățeni ai unor jurisdicții diferite. Prin urmare, regimul fiscal aplicabil persoanelor implicate în proiect diferă în funcție de locul de rezidență, fiind distict de regimul fiscal al societății.
Alegerea celei mai potrivite jurisdicții este esențială având în vedere că era tehnologiei block chain se află la început, prin urmare abordarea diferită a statelor în legiferarea acestei tehnologii a creat o diversitate de cadre legislative, și, implicit de reguli sau de lipsă a lor.
Alegerea jurisdicței trebuie să țină cont de numeroase aspecte, inclusiv în ce țări se află publicul țintă. Dacă vrei, de exemplu, să token-ul creat cetățenilor din SUA, sau să organizei un ICO (Initial Coin Offering) deschis și pentru cetățeni americani, de regulă, trebuie să deții o licență. Însă nu orice țară oferă licență pentru acest tip de activități. Unele state încă nu au niciun cadru legal care să reglementeze astfel de activități.
Alte aspecte relevante în alegerea jurisdicției sunt tipul de produs pe care îl dezvolți sau tipul de token sau monedă care va funcționa în ecosistemul afacerii tale. Este utility token sau governance token? Poate modul de finanțare al afacerii tale să conducă la etichetarea sau asimilarea de către autorități a token-ului sau a crypto monedei cu active, pentru care este nevoie de o licență pentru tranzacționare? Vrei sa creezi un exchange, o platformă de tranzacționare NFT-uri, intermediere servicii cu ajutorul a smart contracts, sau imprumuturi în cypto monede și flash loans?
Fiecare afacere pe block-chain ridică o serie de provocări și dileme legislative. De aceea, venim în ajutorul clienților, dar și cititorilor interesați cu o serie de articole în care vom prezenta diverse jurisdicții crypto din perspectiva regimului juridic și fiscal.
Prima jurisdicție cu care vom debuta această serie este chiar România, așa că stay tuned!